All About

Good Food


Rasanya orang lain tentu dah biasa buat karamel ni tapi ni lah first time Kak Noor buat adeeii ketinggalan jugak lah rasa nya akak ni, biasa lah lambat loading istilah sekarang ni,tapi syukurlah first try pun kira sedap lah macam dalam gambar orang lain jugak haha tak mau kalah ni,resepinya tak banyak songeh pun sikit je bahan2 nya jom tengok resepi moh!!

Bahan-bahan nya

  • 400ml susu segar atau susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 5 biji telur  (* 2 biji di buang putih nya *)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Bahan untuk karamel
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air
Cara membuat nya
  • Untuk karamel, masukan gula kedalam periuk dengan 1 sudu besar air dan masak di atas api sederhana,bila nampak sedikit perang,masukan 1 sudu lagi air,masaklah sehingga dan tuang kedalam loyang dan ketepikan
  • Masukan  telur kedalam mangkuk,sambil dikacau masukan gula sedikit demi sedikit,kacau perlahan sehingga sebati dan jangan sampai berbuih
  • Dalam periuk lain masukan susu dan esen vanilla,panaskan sekejab jangan sampai mendidih
  • Dengan susu yang masih panas tu masukan sedikit demi sedikit susu kedalam telur tadi kacau sehingga sebati dan tuang kedalam loyang karamel tadi
  • Tutup loyang dengan 2 lapis foil,boleh jugak dikukus tapi Kak Noor bakar je dalam oven tapi mesti kena letakan air suam kedalam dulang,baru letakan loyang karamel dan bakar pada suhu 150 degree selama 40 - 45 minit
  • Bila dah masak,jangan buka dulu foil biarkan 5 minit baru lah dibuka
  • Dah sejuk bolehlah disimpan dalam petiais dan sangat sedap dimakan masa sejuk-sejuk

Dah lama beli sotong kering ni tapi belum jugak dipedulikan,entah kenapa semalam ternampak dah kekeringan dan kesejukan dalam petiais jadi Kak Noor terus rendam, kebetulan hari ni teringin nak buat nasi mandy atau ada jugak yang panggil nasi arab,biar lah tak matching sambal tumis sotong dengan nasi mandy janji orang makan nya happy kan hehee..

Bahan-bahan nya

  • 4 ekor sotong kering di rendam dipotong kecil
  • 3 sudu cili kisar
  • 5 ulas bawang merah ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 sudu air asam jawa yg pekat
  • gula merah dan garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
Cara membuatnya
  • Panaskan 2 sudu minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga layu dan wangi
  • Masukan cili kisar dan kacau biar sampai pecah minyak,masukan air asam jawa,garam dan gula merah * tujuan masukan gula merah supaya sambal lebih ngancam dan merah *
  • Bila cili dah masak dan berkilat masukan sotong kering dan kacau lah sampai sotong masak dan kuah memekat
  • Kalau ada yang suka sotongnya berenang boleh lah tambah air haha..
  • Dah masak boleh lah dihidangkan dengan nasi putih ke nasi kuning ke,tapi hari ni Kak Noor nak try dengan Nasi Mandy woooooooooo...


Sayangkan kentang yang dah tumbuh kat bakul kentang tu hari ni pagi-pagi suruh maid kupas dan rebus dan lenyek, nasib ada jugak yang membantu kalau tak malas jugak sebab pagi-pagi memang sibuk bangat sebagai surirumah sepenuh masa,tapi walaupun sibok nak jugak makan sedap-sedap,, tak percaya cuba try buat resepi cottage pie pasti kawan-kawan semua teruja dan memuja heehe jom cek resepi dulu kalau ada kentang yang dah tumbuh-tumbuh tu tak tau nak buat apa ni lah masa nya gunakan kerajinan anda...

Bahan-bahan nya

  • 500 gm isi ayam
  • 1 tin cendawan butang dihris kecil
  • 1/2 botol sos tiram
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 2 biji bawang besar di dadu
  • 1 buku cheese cheddar diparut
  • sedikit serbuk lada sulah dan lada hitam
  • sedikit garam dan gula
  • 5 sudu susu cair
  • mentega secukupnya
  • mangkuk timah secukupnya
  • kalau takde  mangkuk timah boleh lah guna bekas yang sesuai kat rumah masing ya..
Cara membuatnya inti nya
  • Panaskan sedikit mentega, kemudian tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi kemudian masukan serbuk lada hitam dan lada putih
  • Kacau biar sebati masukan isi ayam dan sos tiram,cendawan,garam dan sedikit gula.
  • Rasalah ikut citarasa sendiri utk memekatkan inti bancuhkan sedikit tepung jagung dan kacau lah biar pekat dan berkilat diangkat dan biarkan sejuk.
Cara membuat kulitnya
  • Ubi kentang direbus dan di lenyek sehingga halus kemudian masukan sedikit mentega lebihkurang 2 sudu,sedikit garam dan susu cair kedalam adunan kentang tadi
  • Gaul biar rata dan sebati.
  • Ambil sedikit inti masukan dalam mangkok timah,kemudian tutup dengan adunan kentang dan tekan lah sehingga rata menutupi semua bahagian inti,buatlah sehingga habis adunan kentang
  • Akhirnya taburkan cheese cheddar parut di atas kentang dan bakar lah sehingga cheese agak kekuningan dengan suhu 180'C selama 10 ke 15 minit .
  • Dah masak kuarkan dari oven dan dihidangkan panas-panas SEDAPPPPP sangat!!!


selamat mencuba & semoga success!

Hari ni rasa nya nak cuti makan nasi sebab teringin nak makan laksa Johor, anak-anak kat umah pun suka jadi nya Kak Noor masak  saja sebab boss bechaq pun terlebih suka hahaa,tapi sayang lah anak-anak yang jauh tak dapat makan takpe dah ada resepi mama letak kat sini kalau rajin masak lah ya kakak Ejah, adik Sarah dan Nabilah, hari ni biar mama makan dulu no hehee, resepi ni di ambil dari resepi chef Wan tapi  mungkin tak lah sesedap chef tersohor tu tapi boleh lah jadi jugak laksa Johor tu hehe.

Bahan-bahan nya untuk kuah

  • 500 gm ikan tenggiri direbus dan diambil isinya
  • 4 sudu besar kerisik
  • 3 sudu besar rempah kari ikan
  • 3 sudu cili kisar
  • 3 keping asam keping
  • 1/2 cawan udang kering kisar halus
Bahan kisar halus
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2 batang serai
  • sedikit halia dan lengkuas
  • 1 sudu ketumbar kak Noor goreng kejab dan blend
Bahan untuk kuah
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 batang serai di titik
  • daun kesum secukupnya
  • 1 sudu air asam jawa
  • 2 sudu besar gula
  • 1 batang bunga kantan
Bahan tabur
  • 1 batang timun dhiris nipis dan dipotong bulat macam gelang tu
  • 1 labu bawang besar dihiris nipis
  • limau kasturi secukupnya ( terlupa nak letak) sebab kuah dah masam
  • tauhu ( tak letak sebab big boss tak makan tauhu ) haha
  • kacang panjang dihiris kecil
  • taugeh segar secukup nya
  • beberapa biji telur rebus
Cara membuat kuah nya
  • Rebus ikan bersama 6 cawan air dan asam keping hingga mendidih dan empuk,toskan ikan dan asingkan tulang dari isi nya,simpan air rebusan ikan 
  • Kisar isi ikan dengan mencampurkan 2 cawan air rebusan,ketepikan
  • Panaskan 1/4 cawan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar hingga wangi,masukan cili kisar,rempah kari dan kerisik dan masaklah sehingga pecah minyak,gunakan api yang perlahan dan sentiasa dikacau
  • Tambah sedikit air rebusan,masukan isi ikan, ketumbar,udang kering dan tumislah hingga wangi.
  • Masukan kesemua air rebusan dan santan biarkan sehingga kuah mendidih,tambah air jika terlalu pekat
  • Masukan serai,daun kesum dan bunga kantan dan air asam jawa,garam gula dan biarkan merenih lama2 atas api makin lama di renih makin sedap
  • Kak Noor buat sehari awal kalau nak jamu tetamu tapi kalau emergency memang dan dan buat bila teringat nak makan hahahaa..

Dah lama nak buat roti ni tapi asyik bertangguh saja sebab ada saja makanan kat umah takut membazir pulak,buat banyak2 takde yang nak makan,hari ni sampai lah hajat ank buat sebab petiais dah empty hahaa baru lah anak-anak makan roti ni, tak banyak bahan pun untuk buat roti ni jom tengok dulu..

Bahan-bahan nya

  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 3/4 cawan gula
  • 2 sudu kecil ibu roti atau mauripan
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1 sudu kecil shortening
  • 500 gm tepung roti 
  • 300 ml air ( Air ni di campur sekali telur dan susu manis jadikan 300ml )
  • 1 sudu besar susu tepung
Cara membuatnya
  • Kak Noor guna kaedah breadmaker
  • Masukan air yang dibancuh dengan telur,susu manis dan susu tepung,masukan tepung gula,marjerin,shortening dan akhir sekali ibu roti.
  • Putar semua nya sampai jadi doh biarkan 40 minit,tumbuk2 kan pastu buat lah ikut kreativiti sendiri
  • Boleh jugak di isi dengan inti kacang hitam, cheese ke,atau bijirin lain,hatta roti kosong pun sodap jugak ni
  • Biar naik dua kali ganda barulah di bakar dengan suhu 180'C selama 15 ke 20 minit atau sehingga masak.
  • Masa masih panas tu sapukan dengan marjerin untuk mencantikkan kaler roti tu..
  • Makan masa panas roti ni memang sedapppp


Selain tulang boleh jugak kita gunakan daging tetel,tapi Kak Noor kalau tulang pun mesti nak potong kecik-kecil jugak sebab untuk memudahkan anak-anak makan,memang lama lah rebus tulang biar tulang tu lekang dari isi nya senang nak potong kecik,tomyam ni kegemaran anak bungsu kak Noor si awang Nabil tu jugak fav si Sarah anak kedua,kalau tanya menu apa nak masak hari ni mesti dia orang akan kata TOMYAM!!!!haha so mama pun dengan senang hati buat lah tomyam ni tak banyak songeh sangat tomyam ni sebeno nya..

Bahan-bahan nya

  • 1 kg tulang rawan direbus hingga lembut
  • 2 kiub tomyam maggi
  • 1 sudu paste tomyam
  • 1 sudu cili kering kisar
  • 2 batang serai dihiris serong
  • 2 inci lengkuas dihiris nipis
  • 1 cawan sayur campur
  • 1 biji tomato
  • 3 helai daun limau purut
  • beberapa biji cili padi
  • 4 ulas bawang putih dihiris
  • 2 ulas  bawang merah dihiris
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 2 cawan air rebusan tulang
  • 2 sudu air limau nipis
Cara memasaknya
  • Panaskan kuali dan tumis lah serai,lengkuas dan bawang merah dan putih sampai layu, masukan cili kisar, paste tomyam dan kiub dan kacau lah sehingga naik minyak bolehlah masukan air 1 cawan dulu
  • Masaklah sehingga mendidih barulah masukan tulang yang telah dihiris boleh jugak seketul kalua malas nak hiris hehe
  • Tambah lagi air rebusan yang baki boleh jugak tambah atau kurang bersama2 dengan sayuran yang lain jugak cili padi dan daun limau
  • Rasa lah masam manis dan masin nya sebab paste dan kiub tu dah masin kalau kurang baru tambah
  • Pastikan jangan lama2 sayur tu direbus nanti pudar warna nya biarlah half done saja sedap ranggup
  • Dah mendidih tutup api dan masukan air limau dan kacau biar sebati
  • Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas-panas atau roti panggang pun boleh SEDAP I TELL U...


Kadang-kadang bila masak sedikit tak cukup tapi bila dah masak banyak tak habis pulak, lagipun tak baik rezeki yang Allah bagi kita buang-buang kan,jadi Kak Noor ubah sikit dan campurkan apa yang ada kat dalam petiais tu, kebetulan ada lebihan roti prata yang dah keras haha tak banyak sebenarnya bahan2 tu jom tengok dulu..

Bahan-bahan nya

  • beberapa keping roti prata
  • lebihan mee yang kita ada tu kalau banyak lebihkan prata lah
  • sedikit cheese mozarella
  • secukupnya serbuk roti
  • 1 biji telur
  • minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
  • Ambil roti prata letakan lebihan mee ditengah2 prata , tak perlu bubuh apa2 lagi sebab dalam mee tu dah ada perasa kan .
  • Tapi untuk nak menambah kesedapan nya lagi kalau ada cheese mozarella tu boleh lah diletakan di atas mee tu dan gulung lah prata dan gam kan dengan sedikit air atau telur,
  • Celupkan prata dalam telur dan gelekan dalam serbuk roti dan gorenglah dalam minyak yang panas dengan api yang sederhana,jangan kuat apinya takut serbuk roti hangus tak cantik
  • Golek2an bagi masak keseluruhan prata tadi dan masak angkat dan toskan
  • Boleh lah makan diwaktu panas2 sangat sedapppppp dan lazat dan cicahlah dengan sos pilihan, sos cili ke,mayonis ke, sos thousand island ke terpulang lah fav masing3
  • Selamat mencuba rasanya kalau mencuba sekali mesti lain kali nak goreng mee lebih2 nak buat macam ni hahahaaa,,


Teruja dengan menu kat wall seorang kawan  Jamilah Yatie bila baca resepi macam senang je,dah cukup bahan Kak Noor tak tunggu lama sebab nanti menu baru dia datang lagi tak mau ketinggalan ni, tapi memang sedap lah siapa tak mau mencuba rugi besar tu, dengan rasa nya yang sangat lembut bak kapas,sebab tu ada jugak yang panggil cotton cheese cake,semak dulu resepi kalau ngam boleh lah try ya..

Bahan-bahan nya

  • 140 gm gula halus
  • 6 biji putih telur  * pastikan takde sikit pun kuning telur dalam putih ni tau takut tak jadi pulak nanti * pesan sifu lah ni
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sudu krim tartar
  • 50 gm mentega
  • 250 gm cream cheese
  • 100 ml susu segar
  • 60 gm tepung naik sendiri
  • 20 gm tepung jagung
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara membuatnya
  • Cairkan cream cheese,susu segar dan mentega di atas api yang perlahan,kacau selalu kemudian sejukan
  • Udah sejuk masukan kedua-dua tepung bersama kuning telur kedalam adunan cheese dan pukul lah sehingga sebati dan kemudian tambah jus lemon
  • SEBELUM NAK PUKUL PUTIH TELUR TU PASTIKAN MIXER TU KERING BETUL2 NANTI KALAU TAK JADI JANGAN SALAHKAN DEN PULAK TAU!
  • Dalam bekas yang lain pukul lah putih telur,gula dan krim tartar hingga kembang dan menjadi meringue yang macam bertanduk gitu,meringue ni kalau kita terbalikkan mangkok dia tidak akan tumpah,kalau dah jadi macam tu memang jadi lah tu ok
  • Ambil satu senduk adunan meringue masukan ke dalam adunan tepung dan kaup balikan sehiingga habis meringue tu
  • Lengserkan loyang dengan sedikit planta alaskan dengan kertas minyak dan taburkan sedikit tepung dan bakarlah dengan menggunakan cara waterbath pada suhu 160'C selama 1 jam dengan menggunakan api atas dan bawah atau sehingga masaklah
  • Keluarkan dari loyang dan sejukan,sebelum dimasukan dalam petiais sapukan filling starwberry ke,blueberry ke untuk  menambah keenakan Japanese Cheese Cake ni tapi kalau ada yang tak suka dengan filling2 ni boleh lupaka saja makan begitu saja pun dah sedap sangatttttttt...

Jarang jumpa rebung masam kat supermarket disini, nak jadi rezeki semalam masa jalan-jalan cari makan terjumpa rebung ni kat pasaraya disini, memang tak lepaskan peluang rezeki sudah didepan mata, Kak Noor beli aje lah walaupun agak mahaiiiiiiiiii tak kisah lah tu yang penting sesekali kena tukang masak pecahkan selera jugak hahahaa..

Bahan-bahan nya

  • 3 ketul rebung masam dihiris nipis
  • 6 ekor udang besor dibersihkan
  • 5 atau lebih cili padi ditumbuk
  • 3 ulas bawang merah ditumbuk
  • 1 inci kunyit hidup ditumbuk
  • 1 cawan santan (pekat + cair )
  • 2 keping asam keping
  • garam dan gula untuk perasa
  • 1 batang serai diketuk
Cara membuatnya
  • Masukan santan,serai dan bahan tumbuk dalam periuk dan masak lah sehingga mendidih * mesti di kacau selalu supaya santan tak pecah minyak *
  • Bila sudah mendidih masukan asam keping,garam dan gula juga rebung
  • Masaklah sehingga rebung lembut baru masukan udang,*pastikan udang jangan terlalu lama atas api sebab kalau over cook udang akan jadi keras*
  • Dah cukup rasa asam garam nya bolehlah diangkat dan dihidangkan untuk tengahari ni..

Brownies kegemaran anak-anak dan mama nya jugak heehe,tapi mesti ada kacang atau apa-apa yang sewaktu dengan nya,bila makan tu terasa crunchy tu lah saat yang paling best,tapi untuk yang tak gemo kacang bolehlah ditolak tepi sebab mesti ada yang mengutip nya nanti hahaaha,resepinya sangat mudah rasanya banyak bahan2 asas dah ada kat umah ni cuma tambah coco dan kekacang je,jom tengok dulu resepi nya..

Bahan-bahan nya

  • 1 cawan butter dicairkan
  • 1 cawan coco
  • 1 1/2 cawan gula
  • 1 1/2 sudu teh esen vanillla
  • 4 biji telur
  • 1 1/3 cawan tepung
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 cawan kekacang apa pun boleh,tapi Kak Noor masukan 1/2 cawan kacang + 1/2 cawan chocolate chips jadi banyak perasa ada dalam brownies tu lebih meriah gitu..
  • secubit garam
Cara membuatnya
  • Panaskan oven 350'C
  • Masukan coco dalam butter yang telah di cairkan.
  • Masukan gula,vanilla dan telur dan dan pukul rata hingga sebati/
  • Baking powder di ayak kedalam tepung dan masukan sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi bersama dengan kacang chocolate chips dan putar lagi sehingga sebati.
  • Masukan adunan dalam loyang dan bakarlah selama 30 minit atau sehingga masak lah
  • Terpulang pada tuan punya brownies ni kalau nak hiaskan dengan chocolate dan kekacang kat atas brownies tapi bagi kak Noor yang sangat suka kacang memang tak sah lah kalau tak letak apa2,mesti nak jugak aksesori ni baru sedap dimakan..

Dah lama tak buat buttermilk chicken ni, anak2 tersangat lah suka nya benda ni kalau dulu2 masa baru2 Kak Noor pandai buat memang dua tiga hari sekali mesti ada menu ni,tapi bila dah selalu jadi boring jugak so lama jugak lah tinggalkan buttermilk ni tapi sekarang ni anak2 dah mula suka balik sebab makan kat luar tak sama dengan yang mama masak chewah!! kembang lah sekejab mama nya ok jugak tu anak2 suka makan kat rumah daripada kat luar dah memang dijamin halal dan bersih lagipun kita masak dengan kasih sayang so makanan pun jadi sedappppppp ...

Bahan-bahan nya

  • 1 keping dada ayam dibersihkan dipotong kecil gaulkan sedikit serbuk lada hitam dan perapkan dalam 10 minit
  • 1 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 2 sudu butter
  • cili padi secukupnya dihiris atau diletak je sebiji-sebiji
  • daun kari pun suka hati nak letak banyak ke sikit
  • * optional capsicum merah,hijau dan kuning dihiris
  • * optional broccoli kalau ada boleh jugak diletak supaya lebih colouring tkde pun tak kisah masih sedap buttermilk tu hehe
  • garam dan gula secukupnya
  • minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
  • Ayam yang diperap tadi dicelup dengan telur dan digoreng sampai 3/4 masak
  • Panaskan kuali masukan butter biar cair masukan susu cair dan kacau sehingga mendidih,pelankan api supaya susu tak mudah hangus
  • Bila dah mendidih masukan lah garam dan gula secukupnya ikut selera masing-masing,masukan ayam,cili padi,daun kari,capsicum dan broccoli jangan terlalu lama nanti sayuran tak cantik 
  • Seeloknya half done je sayur tu krup-krup lebih nyaman bah...
  • Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas~ sangatttttttt sedap terpercaya cuba lah sendiri hehe

Semalam kat pasar terpandang kan petai fresh yang di jual oleh makcik gerai tu tanpa tanya berapa harga terus ja cakap makcik saya ambik dua ikat ni hahaha lama tak makan petai macam mengidam lah pulak!! resepi ni mudah dan simple tak banyak songeh asalkan ada tempe dan cili padi juga semestinya PETEI hehee

Bahan-bahan nya

  • 2 keping petai di ambil isi nya
  • 2 keping tempe di hiris kecil dan digoreng
  • 1/2 cawan ikan bilis digoreng
  • 20 biji cili  padi ditumbuk kasar boleh tambah boleh kurang terpulang kepedasan masing2 lah
  • 3 ulas bawang merah ditumbuk
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk
  • Minyak utk menggoreng
  • 2 keping asam keping
  • Gula dan garam
Cara membuatnya
  • Panaskan kuali dan masukan sedikit minyak dan tumislah bawang merah dan putih yang dtumbuk dan gorenglah sampai wangi masukan cili tumbuk dan goreng lagi sampai cili layu dan pecah minyak
  • Kalau terlalu kering boleh lah masukan sedikit air,kemudian masukan asam keping,garam dan gula
  • Akhirnya masukan petai,ikan bilis dan tempe dan gaul lah sehingga sebati,jangan terlalu lama kat atas api sebab nanti petai dah tak cantik tk hijo gitu,nak makan pun bukan saja nak sedap tapi nak cantik jugak hehee
  • Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas fulamak!!!

Teruja tengok pavlova kat wall kenkawan hati jadi teringin nak buat jugak,tapi bila time nak buat ada saja halangan nya starwberry ni selalu jadi halangan asyik tak de ja, biasalah ada masa nya starwberry ni tak dapat lari jugak dari Kak Noor dah jumpa kat supermarket mood nak buat pavlova makin menjadi2 apa lagi bila terjumpa lagi buah blueberry ni,sebenarnya mudah je buat ni hehee jom tengok resepi!!

Bahan-bahan nya

  • 150 gm putih telur anggaran 4 biji lah
  • 1 cawan gula kastor
  • 2 sudu tepung jagung
  • 2 sudu teh cuka makan
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • whipping cream secukupnya kalau beli yang dalam botol lebih senang picit je
  • Buah starwberry,blueberry,raspberry or apa2 buah kegemaran lah..
Cara membuatnya
  • Panaskan oven pada suhu 150 C,sediakan kertas minyak buatlah bulatan diameter tu suka hati je menggunakan pensel nak besor mana satu adunan ni dapat 3 biji lah kak Noor buat yg beso satu dan yg kecik 2 biji
  • Pukul putih telur hingga berbuih masukan gula sedikit2 dan putar sampai kental dan menjadi meringue masukan cuka makan dan tepung jagung dan gaul rata adunan tadi.
  • Jangan ter over pukul pulak ya dengan senduk ke spatula ke pun boleh lah masa ni
  • Masukan adunan dalam piping beg yang dipasang nozel berbunga ke yang kosong ke pun boleh terpulang apa yang ada kat umah lah
  • Paipkan bulatan ikut pada kertas minyak yang dilukis tadi, kalau buat kecil dapat lah banyak biji pavlova ni
  • Anak2 akak suka yg kecik senang nak makan sebab tak payah potong-potong
  • Masukan dalam oven dan turunkan suhunya ke 120 Cdan bakar selama 1 jam 20 minit
  • Biarkan sejuk dalam oven dan ambik pavlova tadi paip kan whipping cream ditengah2 nya dan diletakan dengan buah-buahan segar di atas ikut kreativiti sendiri lah dan lepas tu dah boleh makan 
  • Cepat try jangan lepaskan peluang resepi SEDAPPPPPPP ni..

Sejak dapat resepi cekodok yang gebus debus ni dari kawan Kak Noor yang sekarang ni dah berada di Qatar, Huda namanya ,kalau dapat pisang memang dah tak buat cekodok yang pesen lama tu hehe sebab yang selalu Kak Noor buat dulu tu agak berminyak tapi kalau ikut cara ni Alhamdulillah dah lah gebus dan debus tak terasa berminyak sangat cuba cek resepi pasti adik2 Kak Noor tertawan hehe..


  • Bahan-bahan nya ( Ibu jemput-jemput )
  • Beberapa biji pisang yang ranum
  • 3/4 cawan brown sugar
  • 1 sudu teh ground cinnamon
  • secubit garam
  • * Sukatan ni untuk 2 cawan ibu jemput-jemput

Cara membuat Ibu jemput-jemput

  • Lecek pisang hingga hancur dan campurkan dengan semua bahan2 lain 
  • Simpan beberapa jam supaya gula benar-benar cair,Huda cakap simpan dalam petisejuk so Kak Noor pun ikut lah semalaman pun lebih baik
  • Kalau kebetulan ada pisang yg ranum tu boleh buat ibu jemput2 ni dan simpan dalam petisejuk sebab ianya tahan sampai seminggu
Cara memasak nya
  • 2 cawan ibu jemput2
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar bicarbonte soda
Ayakkan bicarbonate soda kedalam tepung dan gaul rata,kemudian tuangkan ibu jemput2 dan gaullah sampai sebati,adunan memang agak pekat dan kental,kemudian gorenglah dengan minyak yang sederhana panas,sentiasa dibalik2an supaya jemput2 sama rata masaknya.bila dah masak angkat dan hidangkan.

* Jemput2 ni sangat sedap sebab tekstur nya macam kek gebus gitu tak percaya cuba lah bila dah ada pisang tu buat dulu ibu jemput2 tau hehee




First time mencuba resepi ni sangat teruja sebab tak sangka sangat sedap dan ranggup,tak rugi study untuk buat ni dah berhari-hari cuma belum ada masa je, apple memang selalu jadi penghuni petiais,habis beli bila beli je habis haha,jadi sebelum dihabiskan oleh si bungsu Kak Noor yang suka sangat apple maklum katanya boleh kurus makan apple hari-hari wallahuaklam tapi tak mustahil jugak kalau kita berusaha kan,resepinya mudah sangat sila cek dulu kalau dah ada semua why not try pagi ni ok..

Bahan-bahan nya

  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 cawan air sejuk
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 1 3/4 cawan apple di dadu
  • 1/4 cawan gula icing
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara membuatnya
  • Panaskan kuali yang berisi minyak yg banyak macam kita goreng cucur udang tu
  • Dalam mangkok yang besar masukan tepung,telur,air sejuk, gula dan serbuk kayu manis kacau hingga rata dan sebati
  • Masukan apple yg didadu dan kacau lagi sehingga bersalut tepung dengan apple tu.
  • Sudu kan adunan dan masukan kedalam minyak yg telah panas tadi dan gorenglah sampai keperangan dalam 2 ke 3 minit baru lah di angkat dan letakan di atas paper towel.
  • Sebelum dihidangkan taburkan dengan gula icing di atas fritters dan makan lah panas-panas sangat sedap tak percaya cuba lah...
  • Anak kak Noor apple pie tak suka katanya terlalu manis dan masam tapi fritters ni sangat suka sekejab je dah hilang dan lenyap dari pandangan hahaha..

Teringin nak makan yang masam-masam pulak hari ni lagipun ada lebihan mangga dok tersimpan dalam petiais last call nak bagi habis mangga ni Kak Noor buat kerabu sempoiii ja nak bubuh segala macam santan dan kerisik boss tak suka pulak so ni lah yang boss paling suka,lagi senang dan sedap!! Ce tengok resepi dulu pasti anda terpikat hehehe..

Bahan-bahan nya

  • 2 biji mangga muda dikupas dan di hiris kecil jangan diparut terlalu halus tak gemo Kak Noor
  • 1 biji bawang besar dimayang
  • 1/2 cawan ikan bilis dipanggang
  • 5 biji cili padi ditumbuk
  • 2 biji cili besar ditumbuk
  • 3 helai daun cekur dimayang halus
  • 1 sudu air limau nipis
  • Garam dan gula secukupnya
Cara membuatnya
  • Gaul semua bahan-bahan diatas dan rasalah ikut selera masing-masing,nak kurang cili pun ok jugak.
  • Dah siap boleh untuk meratah gitu je or makan dengan nasi
  • Yang  baru baik demam mesti teringin ni sebab rasanya yang masam-masam manis gitu
  • Selamat memecah selera anda hahaha//

Petang ni rajinnnnnnn !!! sebab sayangkan pisang yang dah kehitaman kulitnya tu daripada membazir dibuang baik diadunkan jadi muffin lagipun full house hari ni anak-anak masih bercuti, resepi dah dapat dari blog  AnnaQawina bahan2 asas memang dah stanbye saja kat umah ni almaklum rumah tukang masak hahahaha perasan lah pulak!!

Bahan-bahan nya

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 200gm pisang lenyek
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 sudu kecil bikarbonat soda
  • 1 1/2 sudu baling powder
  • sedikit esen vanila
  • Coklat chip ke badam ke untuk hiasan,tapi kalau tak letak apa2 pun jadi jugak muffin tu selera ditangan sendiri..
Cara membuatnya
  • Hancurkan pisang dan masukan sedikit garam..
  • Ayak tepung bersama2 dengan baking powder dan soda bikarbonat dan ketepikan
  • Pukul telur hingga berbuih dan masukan gula dan pukul lagi hingga kembang
  • Masukan pisang dan kacau sehingga sebati dan masukan jugak minyak dan tepung sedikit demi sedikit titikkan esen vanila dan masukan susu segar dan chocolate chips pesan AnnaQawina masa ni jangan guna mixer guna spatula atau senduk kayu je kalau langgar aturan dan tak cantik jangan salahkan Kak Noor pulak ok hehe
  • CEdokkan adunan masukan dalam papercup muffin dan isikan 3/4 cup saja dan letakan chocolate chips diatas nya tapi Kak Noor lebih suka badam jadi nya terpulang pada taste sendiri tau..
  • Bakarlah pada suhu 170'selama 18 - 20 minit terletak pada ke panasan oven masing2 lah..
  • Dah siap sedia untuk dihidangkan YEAHHH SANGAT SEDAP DAN LEMBUT!!!

Menu kegemaran family ni lagipun musim cuti sekolah ni bior lah anak-anak makan yang sedap dan fresh sikit,walaupun hanya tinggal dua orang anak saja kat umah yang penting Kak Noor mesti buat yang terbaik untuk anak-anak dan Pak Cik tu heehee jom kita tengok resepi mudah ni..

Bahan-bahan nya

  • 1 keping ikan dori atau fillet ikan apa saja
  • 1 biji lemon di parut
  • 1 biji bawang besar potong bulat
  • 2 biji bawang putih dicincang halus
  • Secukupnya capsicum merah,kuning dan hijau dipotong
  • 2 sudu air lemon
  • 1 sudu tepung gandum dibancuh dgn sedikit air
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
  • 1 sudu planta
  • 1 kiub ayam dan sedikit gula
Cara membuatnya
  • Ikan dori dibersihkan dan perap sekejab dengan lemon toskan gaulkan dengan sedikit serbuk lada hitam dan garam kemudian digoreng
  • Panaskan planta dan tumislah bawang putih sehingga wangi masukan bancuhan tepung gandum dan air lemon kalau pekat tambah lah air sikit.
  • Masukan kiub ayam dan gula rasa lah ikut fav masing2 tapi mesti ada rasa masam2 manis gitu
  • Dah mendidihka bolehlah masukan ikan, capsicum merah,kuning dan hijau, kulit lemon dan bawang besar jangan terlalu lama nanti warna sayuran dah tk cantik.
  • Ikan dori sos lemon dah masak bolehlah dihidangkan dengan nasi panas2 teruja U wangi sangat dan yang pasti sedap anak2 suka..


Menu yang paling simple dan sedap tak payah berlama-lama didapur yang penting kacang kena rendam lah terlebih dahulu dua tiga jam baru lembut dan menawan.Tapi utk yang ada pressure cooker tak perlu lama-lama rebus 10 minit dah lembut,save gas dan letrik jugak ni,pilihan ditangan anda terpulanglah ya,jom cek resepi mudah ni hehe

Bahan-bahannya

  • Kacang kuda direndam semalaman dan direbus bersama sedikit garam toskan
  • 3 ulas bawang merah ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih ditumbuk
  • 1 atau 2 sudu cili kisar
  • 1/2 sudu jintan manis
  • 2 sudu madu
  • sedikit garam dan minyak
Cara membuatnya
  • Tumiskan bawang merah dan putih dengan sedikit minyak sehingga wangi kemudian masukan cili kisar jugak jintan manis dan kacau biar sebati dan pecah minyak
  • Masukan madu dan sedikit garam kacau sehingga berbuih dan likat.
  • Tutup api dan dan masukan kacang kuda yg direbus dan gaullah sehingga bersalut 
  • Bolehlah dihidangkan untuk jajan petang ni malam ke atau bila-bila saja diperlukan

Brownies ni memang kegemaran anak ke4 kak Noor,mungkin rasa dia yang lazat dan lembab tu kot bagi dia tertariks tapi biasanya dia suka yang brownies yang plain je tak suka kashang2 ni,terbalik pulak dengan favourite mama nya yang suka kacang so satu adunan brownies dibahagi dua separuh plain dan separuh lagi bubuh kacang ni pokok nya kena rajin lah memproses nya hehee..

Bahan-bahannya

  • 115 gm butter
  • 340 gm gula
  • 4 biji telur
  • 115 gm tepung gandum
  • 350 gm kacang ( badam atau gajus atau apa saja kacang fav )
  • 90 gm serbuk koko
  • esen vanila
  • sedikit garam 
Cara memasaknya
  • Panaskan oven 180 C
  • Cairkan mentega dan masukan serbuk koko dan kacau biar sebati ketepikan
  • Pukul gula bersama telur biar sampai kembang masukan esen vanila dan tepung juga sedikit garam dan putar biar sebati
  • Masukan kekacang dan campuran butter dan koko tadi dan pukul rata..
  • Alaskan loyang dengan kertas minyak dan masukan lah adunan brownies dan bakarlah sehingga masak kira-kira 30 ke 40 minit ikut kepanasan oven masing2 lah
  • Bolehlah dibuat minum petang bila dah masak makan panas2 sangat sedappppp tau..

Next PostNewer Posts Home